Inkoop en restauratie
In dit blog gaan we je vertellen hoe we te werk gaan bij de zoektocht naar schatten in India.
Na vele maanden door India gereisd te hebben, en daar oog in oog zijn komen te staan met de prachtige unieke doorleefde schatten die het land rijk is besloten we begin 2018 hier werk van de maken en werd Vintage Adventures geboren. Inmiddels ruim anderhalf jaar later zijn wij op onze 3e inkoopreis. In dit blog vertellen we je graag hoe het er hier aan toe gaat.
Tijdens onze eerdere reizen door India hebben we veel goede contacten opgedaan. Onze contactpersonen zitten al meer dan 25 jaar in de antiekhandel en weten precies waar we moeten zoeken! Desalniettemin blijft het lastig om goede items te vinden.
Inkoop
De dag begint met een meeting, samen reizen we tientallen handelaren en andere locaties af. De items staan opgestapeld in grote tuinen en loodsen en het is goed graven geblazen. De spullen zijn vaak bedekt in een dikke laag stof of soms zelfs modder, en elke avond komen we helemaal zwart thuis.
Bij elke locatie die we bezoeken lopen we minimaal 3 rondjes. Bij de eerste ronde nemen we alles goed in ons op, de 2e ronde selecteren we de items waar we eventueel interesse in hebben, en bij de 3e ronde gaan we graven. Vervolgens bekijken we onze selectie grondig. Is het nog te redden? Wat moet er aan gebeuren? Bij interesse kopen we altijd op ons eerste bezoek, omdat de collectie per dag wisselt. Veel handelaren leveren ook aan elkaar, dus voor je het weet is het weg! Het dressoir hier onder is een van onze laatste vondsten, en heeft nog aardig wat werk nodig.
Restauratie
We beginnen met het afspoelen, als er een dikke laag stof op zat worden de kleuren weer zichtbaar en is het duidelijker wat er gedaan moet worden. We proberen zoveel mogelijk van de originele verflaag te behouden. Vaak bladert een deel van de oude verflaag af, dit borstelen we er af met een grove borstel. Vervolgens wordt het meubel nog eens grondig gewassen met water om all het overtollige stof te verwijderen. De meeste vintage en antieke meubels in India zijn gemaakt van teakhout, dus het kan wel tegen wat water.
Dan starten we met het grove werk. Soms moeten hele delen vervangen worden, is de bodem bijvoorbeeld doorgerot of mist de achterkant. Hier gebruiken we bijpassend hout of zink voor. We verwijderen alle deurtjes, schuren zo nodig de zijkanten bij, en hangen ze af, eventueel vervangen we de scharnieren. Ook kijken we of alles recht staat en stevig is. Soms zijn de originele grepen nog aanwezig, maar af en toe zijn ze vervangen door plastic. In dat geval plaatsen we weer oude bijpassende.
Het dressoir hier in het voorbeeld is gebruikt in de keuken van een restaurant, daarom was de bovenkant bedekt met RVS. Dit hebben we verwijderd en het hout nieuw leven ingeblazen met speciale was. Om de verschillende delen meer te benadrukken en het contrast te vergroten heb ik bij dit stuk besloten dat bij sommige delen meer verf verwijderd moest worden. Als al het werk gedaan en goedgekeurd is wordt alles in de was gezet en komt het hout pas echt tot leven! Bekijk de foto hier boven nog eens, en zie dan het verschil hier onder. Maar we zijn nog niet klaar!
Struggels
Helaas gaat het niet altijd zo soepel. Bij elke handelaar waar we gekocht hebben moeten we minimaal 3x terug komen. Vaak is er de eerste keer nog helememaal niks gebeurd, de 2e keer nog niet genoeg, en de 3e keer hebben ze toch nog iets gemist. Indiërs zijn lieve mensen, maar ze zullen niet snel nee zeggen. Ook als het dus niet mogelijk is een item over 2 dagen af te hebben, bijvoorbeeld omdat de timmermannen een dag vrij hebben vanwege een Hindu feestdag, zullen ze je vertellen dat dit geen probleem is. Hieronder een video van ons 2e bezoek. Er was al veel gebeurd, maar hij heeft nog wat werk nodig.